İçeriğe geç

Cezai Şart Davası Nedir

Ceza koşulu hangi durumlarda uygulanır?

Sözleşmesel ceza maddesi, eski Borçlar Kanunu’nda sözleşmesel ceza veya ceza maddesi olarak da bilinir, alacaklıyı kaybını kanıtlamak zorunda kalmaktan kurtarır ve ona önceden belirlenmiş ve açık bir sözleşmesel ceza talep etme fırsatı verir. Ceza maddesini iddia etmek için borçlunun kusurlu olması gerekir, ancak alacaklının zararlar için bir talebi olmamalıdır.

Cezai şart ne zaman istenir?

Alacaklı, görev ihlali sonucu herhangi bir zarar görmese bile, ifaya ek olarak sözleşmesel bir ceza talep edebilir. İfaya bağlı ceza koşulu, zarar koşulunu gerektirmez. Alacaklı, borçlunun ihmalkar davranışı sonucu herhangi bir zarar görmese bile, kararlaştırılan sözleşmesel cezayı talep edebilir.

Cezai şart en fazla ne kadar olabilir?

Sözleşmesel bir ceza kararlaştırılmışsa, bu ceza peşin satış bedelinin yüzde onunu geçemez. Bu maddenin en önemli istisnası, çalışanın işverene karşı zayıf konumu nedeniyle, ceza maddelerinin iş sözleşmelerine tek taraflı olarak eklenemeyeceğidir. “Hâkim, cezayı aşırı görürse otomatik olarak indirir.”

Cezai şart bir tazminat mıdır?

Cezai şartın zarardan bağımsız olması, cezai şartın işlevinin tazmin olmadığını göstermektedir [12]. Zarar olmasa bile cezai şart istenebilirken, zarar olmadan tazminat istenemez.

Cezai şart müspet zarar mı?

Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.

Sözleşme feshedildikten sonra cezai şart istenir mi?

Somut olayda davacının iş sözleşmesinin, sözleşmenin başlangıcından itibaren 3 yıl içinde ve haklı bir sebep olmaksızın davalı işveren tarafından feshedildiği varsayıldığından, sözleşmede kararlaştırılan cezai şartı talep etme hakkı bulunmaktadır.

Cezai şart icraya konulur mu?

Borçlu, asıl borcu veya ifaya eklenen cezayı veya her ikisini birden yerine getirmezse, alacaklı zorunlu icra yoluna başvurabilir[51]. İfaya eklenen cezanın amacı, borçluyu zamanında ve yerinde ifa etmeye zorlamaktır[52].

Tek taraflı cezai şart geçerli midir?

1-Ceza şartının geçerliliği ve karşılıklılık kuralı İşverene karşı tek taraflı olarak verilen ceza şartı ilke olarak geçerlidir.

Cezai şart ödenmezse ne olur?

Sözleşmesel ceza, borcun yerine getirilmemesi veya uygun şekilde yerine getirilmemesi durumunda ortaya çıkar ve alacaklının bir seçeneği vardır. Alacaklı, ödemeyi yapabilir veya sözleşmesel cezanın yerine getirilmesini talep edebilir.

En fazla ne kadar ceza yatılır?

Türk Ceza Kanunu’nun 47. maddesine göre; “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, hükümlünün yaşamı boyunca devam eder ve kanunda ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde gösterilen sıkı güvenlik hükümlerine göre çekilir.” Bazı suçların işlenmesi hâlinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

Cezai şart zamanaşımına uğrar mı?

Ana borcun vadesi dolduğunda cezai şart da vadesi doluyor.

Cezai şart kısmi dava olarak açılabilir mi?

Sözleşmede cezai şart belirli bir miktar olarak kabul edilmiş olsa bile, hâkimin müdahalesiyle indirilebileceğinden (TBK.182/son) bunun belirsiz süreli veya kısmi alacak olarak ileri sürülebileceğini düşünüyorum.

Hangi suçlara tazminat davası açılır?

Tazminat davaları; Sözleşmeye aykırılık, suç, trafik kazası, malpraktis (tıbbi hata), iş kazası, boşanma ve nişanın bozulması nedeniyle oluşan maddi ve manevi zararların tazmini için çeşitli tazminat türleri bulunmaktadır.

Cezai şart faiz işler mi?

CEZA ŞARTLARINA İLİŞKİN DİĞER KANUNİ HÜKÜMLER “Bu hükme aykırı olarak yapılan sözleşmelere ceza maddesi hükümleri uygulanır.” Kanun koyucu bu maddeyle, gecikme faizi konusunda bir sözleşme yapılmışsa, bunun faiz olarak kabul edilemeyeceğini, sözleşmesel bir ceza şartı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirlemiştir.

Cezai şart için ihtar gerekir mi?

Alacaklı, bu hakkından açıkça feragat etmemişse veya ifayı ihtirazi kayıtlarla kabul etmişse cezai şart talep etme hakkına sahiptir.

Ceza koşulu indirilebilir mi?

Mevzuatımızda cezai şartın indirilmesine ilişkin emredici düzenleme Türk Borçlar Kanunu’nun 182/f maddesidir.

Hangi durumlarda ceza verilmez?

Madde 26 – (1) Hiç kimse, hakkını kullandığı için cezalandırılamaz. (2) Hiç kimse, kullanmaya muktedir olduğu bir hakla ilgili olarak açık rızasıyla işlediği bir fiilden dolayı cezalandırılamaz.

Cezalandırmanın amaçları nelerdir?

Örneğin, Türk Ceza Kanunu’nun 1. maddesinde; “(1) Ceza Kanununun amacı; Kişi hak ve hürriyetlerini, kamu düzenini ve güvenliğini, hukukun üstünlüğünü, genel sağlığı ve çevreyi, toplum barışını korumak ve suç işlenmesini önlemektir.

Ceza sorumluluğu ne zaman başlar?

14 yaşını doldurmuş bir çocuk, işlediği fiilin uygunsuz içeriğini tanıyamıyorsa cezalandırılmaz. 18 ile 24 yaşları arasında “genç yetişkin” statüsü kabul edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir