İçeriğe geç

4857 Sayılı İŞ Kanunu 13 Madde Nedir

4857 sayılı İş Kanunu ne anlama gelir?

Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

4857 sayılı İş Kanunu 12 maddesi nedir?

“Madde 12: Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi, salt belirli süreli bir iş sözleşmesi olmasından dolayı, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçiden farklı işleme tabi tutulamaz; ancak bu ayrımı haklı kılan bir neden olmadıkça.

4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?

Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…

4857 sayılı İş Kanunu gore maaşları ne kadar?

Sonuç olarak, 4857 sayılı Kanun hükümlerine göre; – İş sözleşmelerine “AYLIK SABİT” ibaresi koyan şirketler, 31 günlük aylarda 30 gün brüt asgari ücret, yani 2.029,50 TL ödemekle yükümlüdür.

Hangi çalışanlar 4857 sayılı Kanun kapsamında?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 1/2. maddesinde; Bu kanunun, 4. maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Böylece kanunun kapsamı belirlenmiştir.

4857 sayılı İş Kanunu 14 madde nedir?

Madde 14 – İşçinin, üstlendiği işin gerektirdiği zaman iş görmeyi üstleneceğinin yazılı sözleşme ile kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışma esasına dayanan kısmi süreli iş sözleşmesidir.

4857 sayılı İş Kanunu 16 maddesi nedir?

MADDE 16. – Birden fazla işçiden oluşan bir ekibi temsil eden bu işçilerden birinin, ekip lideri olarak işverenle yaptığı sözleşmeye ekip sözleşmesi denir. Ekip sözleşmesi, iş sözleşmelerinin düzenlenmesi için kararlaştırılan süreye bakılmaksızın yazılı olmak zorundadır.

4857 sayılı İş Kanunu 10 maddesi nedir?

Madde 10 – (1) Yurt dışında Türkiye için kamu görevi veya hizmeti yürüten ve bu görev dolayısıyla bir suç işleyen kişi, bu fiilden dolayı başka bir ülkede mahkûm edilmiş olsa bile, Türkiye’de tekrar yargılanır.

4857 sayılı İş Kanunu 17 madde nedir?

4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesine göre iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf, fesih kararını diğer tarafa yazılı olarak ve iş saatlerinin öngördüğü bildirim süresi içinde bildirmek zorundadır.

2024 işçi hakları nelerdir?

İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024

4857 sayılı İş Kanunu nerelerde uygulanmaz?

MADDE 4 – Bu Kanun hükümleri; a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, b) Tarım ve orman işletmelerinde 50’den az (50 dahil) işçi çalıştırılan işyerlerinde veya işletmelerde, c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her türlü yapı işlerinde, d) …

Sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?

Yukarıda belirtildiği gibi, kendisine verilen görevleri yerine getirmemekte ısrar eden bir çalışan haklı nedenle işten çıkarılabilir. Bir çalışan bu şekilde işten çıkarıldığında, fesih haklı nedenledir ve işverenin lehinedir.

4857 sayılı İş Kanunu ne demektir?

Madde 1 – Bu Kanunun amacı; işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

1 saatlik asgari ücret ne kadar?

Saatlik asgari ücret ne kadar? 2024 yılında saatlik brüt asgari ücret 88’dir.

Bir işçinin yasal hakları nelerdir?

İşçi hakları nelerdir? Ücret hakkı, işyerinde sağlık ve güvenlik talep etme hakkı, eşit muamele hakkı, dinlenme molası hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, temel değişikliklere karşı çıkma hakkı, belirli günlerde izin hakkı.

4857 sayılı İş Kanunu kimlere uygulanmaz?

MADDE 4 – Bu Kanun hükümleri; a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, b) Tarım ve orman işletmelerinde 50’den az (50 dahil) işçi çalıştırılan işyerlerinde veya işletmelerde, c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her türlü yapı işlerinde, d) …

4857 sayılı İş Kanunu kaç saat çalışır?

Çalışma saatleri normalde haftada en fazla 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre, işyerindeki haftanın çalışma günlerine eşit olarak uygulanır. Yer altı madenlerinde çalışan işçilerin çalışma saatleri; Günde en fazla yedi buçuk saat, haftada en fazla otuz yedi buçuk saattir.

4857 sayılı İş Kanunu hala geçerli mi?

01.09.

4857 sayılı İş Kanunu 48 maddesi nedir?

MADDE 48. – Çalışanlara geçici iş göremezlik tazminatı ödenmesi gerektiğinde, ulusal bayram, genel tatil ve geçici iş göremezlik süresine rastlayan tatil günleri, ödeme kuruluşları veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik esasına göre ödenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir