Genel apartman kuralları nelerdir?
Apartman kuralları nelerdir? Apartman sakinlerinin ay başında pencereden gürültü yapmaları yasaktır. Apartman kapısının önüne ayakkabı bırakmak yasaktır.
Apartman kurallarına uymayan kişiler hakkında ne yapılır?
Kat Mülkiyeti Kanunu, İdari Suçlar Kanunu, Çevre Kanunu ve Konut Yönetmeliği gibi yasalarla korunmaktadır. Bizi rahatsız eden veya şikayet etmek istediğimiz konutlar hakkında üç yere şikayette bulunabiliriz. Bu yerler; Sulh Ceza Mahkemesi, Belediye ve Kolluk Kuvvetleridir.
Apartmanda hangi saatlerde gürültü yapılmaz?
Daire sakinleri her türlü gürültüden kaçınmalıdır. Hafta içi 13:00-15:00 saatleri arasında ve gece 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle gürültü yapmak yasaktır. Yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. buna örnektir.
Saat kaçtan sonra komşu rahatsız edilmez?
Gereksiz gürültüden kaçınılmalıdır. İş günlerinde 13:00-15:00 arası ve akşam 19:00-19:00 arası gürültü yasaktır. Apartman ve binalardaki en büyük sorunlardan biri uyumsuz ve sorunlu insanlarla aynı çatı altında yaşamaktır.
Apartman önünü kapatmak suç mu?
Bu nedenle, mağaza önünün kapatılması Türk Ceza Kanunu’na göre doğrudan bir suç olmasa da İdari Suçlar Kanunu’na göre cezai yaptırıma yol açabilmektedir.
Apartman düzenini bozan kişi hakkinda ne yapılmalı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kötü komşulara karşı yasal yollar bulunmaktadır. Komşunuz gürültü yapıyorsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi’ne istediğiniz zaman başvurabilirsiniz. Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi 7/24 esasına göre çalışmaktadır.
Komşu rahatsız ediyorsa ne yapmalı?
1- Gürültü şikayetleriniz için Hello 155 Polis Karakolu Bu nedenle, gürültü şikayetine maruz kalan kişilerin doğrudan polis karakolunu arayıp şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Bölgenizde gürültü varsa veya mekanlardan aşırı gürültü geliyorsa, polisi aramalısınız.
İstenmeyen komşu nasıl çıkarılır?
Komşularını rahatsız eden bir kiracı tahliye edilebilir. Kiracı komşularını rahatsız ediyorsa, ev sahibi kiracıya bir bildirim göndermeli ve en az 30 günlük bir süre içinde rahatsızlığı gidermesini talep etmelidir. Kiracı durumu verilen süre içinde gidermezse, tahliye davası açılabilir.
Komşuları rahatsız etmemek hakkı nedir?
Komşu olma hakkı Medeni Kanun’un 737. maddesinde tanımlanmıştır. “Herkes, mülkiyetinden kaynaklanan yetkilerini kullanırken ve özellikle ticari faaliyetlerini yürütürken, komşularını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan kaçınmakla yükümlüdür.”
Ses yapma cezası kaç TL?
(1) Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültü yapan kişi, 277 TL idari para cezası ile cezalandırılır. (2) Bu fiilin bir ticari işletmenin faaliyeti kapsamında işlenmesi halinde, işletme sahibi olan gerçek veya tüzel kişiye 5.995 Türk Lirasından 30.000 Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
Saat kaça kadar süpürge açılır?
Apartman yönetmeliğine göre elektrik süpürgesi gibi gürültülü cihazların sabah 08:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında kullanılması öneriliyor. Bu saatler dışında elektrik süpürgesi kullanılması komşulara rahatsızlık verebilir.
Sesten rahatsız olunca nereye şikayet edilir?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, vatandaşlarla kişisel iletişim kurmak amacıyla 2013 yılında Alo 181 Çağrı Merkezi’ni faaliyete geçirdi. Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Vizyonu 2023 ve yaşam kalitesini iyileştirmek için İnsan-Çevre İlkesi çerçevesinde Alo 181 aracılığıyla vatandaşlara haftanın 7 günü, günde 24 saat hizmet vermektedir.
Komşu komşuyu rahatsız etmenin cezası nedir?
Bu isteğe bağlı hareketler; kişiyi ısrarla çağırmak, rahatsız etmek için sürekli gürültü yapmak veya sürekli olarak hukuka aykırı davranışlarda bulunmak olabilir. Halkın huzur ve sükûnunu bozma suçunun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapistir.
Gürültü yasağı saat kaçta başlar 2024?
-Elektronik cihazlar ve müzik aletleri, yalnızca kullanıldığı odada duyulabilecek düzeyde çalıştırılmalıdır. -Pazar günleri ve resmi tatillerde evde gereksiz gürültü yapılmamalıdır. -Saat 19.00 ile 07.00 arasında yüksek ses yapılmamalıdır. “Yüksek ses” ölçütü, kişinin zevkine ve niyetine göre algılanmalıdır.
Duvara Vuran komşu nereye şikayet edilir?
Belediyeye yaptığınız şikâyetiniz sonuç vermezse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 şikâyet hattını arayın.
Apartmanda ortak alan işgalinde ne yapılmalı?
Ortak alanın işgali durumunda ne yapılmalıdır? Apartman maliklerinden biri veya ana gayrimenkul sakinlerinden biri apartmanın ortak alanını işgal ediyorsa bu kişilere karşı dava açılabilir. Ortak alana tecavüzün önlenmesi talebiyle, hukuk mahkemesinden apartman sahibine karşı işlem yapılması istenebilir.
Ortak yaşam kuralları nelerdir?
Bunlar; “dini kurallar”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Apartmanda saat kaçta süpürge açılır?
Apartman kuralları, elektrik süpürgesi gibi gürültülü cihazların sabah 08:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında kullanılmasını öneriyor.
Apartman görevlisinin görevleri nelerdir?
Apartman yöneticileri veya bina yöneticileri olarak da adlandırılan kapıcılar, öncelikle çalıştıkları mülkün bakımı, korunması, temizliği ve güvenliğiyle ilgilenirler; ısıtıcıları açar, küçük onarımları yapar ve mülk sakinlerinin alışverişlerini hallederler.