İçeriğe geç

Bilimsel Araştırmada Sahtecilik Nedir

Bilimsel araştırmalarda sahtecilik nedir?

Sahtecilik (uydurma, masa başı araştırma, kuru laboratuvar) Yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi sunmak ve yapılmamış bir araştırmaya dayanarak yanlış bulgular ortaya koymak anlamına gelir (Bulger, 2002). Akademik çalışmalarda ‘güven’ çok önemlidir çünkü okuyucular araştırmanın tüm verilerine erişemezler.

Tezde sahtecilik nedir?

Sahtecilik, masa başı yayıncılığı olarak da bilinen, bilimsel bir çalışma veya araştırmanın yürütülmesinde var olmayan veya tahrif edilmiş verilerin kullanılması olarak basitçe tanımlanabilecek bir etik ihlalidir.

Akademik sahtecilik nedir?

Sahteciliğin etik ihlali, gerçekte var olmayan veri veya bilgileri kullanarak bilimsel bir yayın oluşturmak olarak tanımlanabilir ki buna masa başı yayıncılık da denir; sahteciliğin etik ihlali ise bilimsel çalışmanın sonucunu anlamlı kılmak için var olan veri veya bilgilerin değiştirilmesi veya manipüle edilmesi olarak tanımlanabilir.

Bilimsel araştırmada etik ihlalleri nelerdir?

Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kılavuzu’nda yer alan etik ihlali türleri Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kılavuzu’nda yer alan etik ihlali türleri; intihal, sahtecilik, tahrifat, yeniden yayınlama, dilimleme ve dürüst olmayan yazarlık olarak tanımlanmaktadır.

Sahtecilik Nedir makale?

Gerçeği herhangi bir şekilde değiştirmek veya gerçek olmayan bir yazının, sözün veya eylemin gerçek olduğunu iddia etmek bir sahteciliktir. Genel olarak, dolandırıcılık başkalarını aldatmak için tasarlanmış her türlü hile ve yöntemi içerir. Aldatmaya muktedir her türlü hile veya şey bir sahteciliktir.

Bilimsel araştırmalarda kullanılan yöntemler nelerdir?

Açıklama Yöntem. Deneysel yöntem.

Evrakta sahtecilik neleri kapsar?

Türk Ceza Kanunu’nun 207. maddesinde düzenlenen özel belgede sahtecilik suçu, üç farklı fiille kasten işlenebilen bir suçtur: Özel bir belgeyi sahte olarak düzenlemek ve kullanmak, Gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirerek kullanmak, Özel bir belgenin sahte olduğunu bilerek kullanmak.

Bilimsel araştırmalarda etik dışı davranışlar nelerdir?

Bilimsel araştırmalarda intihal, sahtecilik, tahrifat, yayın çoğaltma ve dilimleme gibi etik dışı davranışlar yalnızca yayın sonucu ortaya çıkmaktadır.

Bilimsel araştırmalarda uyulması gereken etik kurallar nelerdir?

Bilim Akademisi’nin liyakat, özgürlük ve dürüstlük olmak üzere üç ilkesi bilimsel etiğin temelini oluşturur. Bilimin bu üç ilke çerçevesinde yürütülmesi gerektiğine inanıyor ve bu konuda hem öğrencileri hem de araştırmacıları bilgilendirmeyi ve yönlendirmeyi amaçlıyoruz.

Akademik sahtekarlık nedir?

Akademik dürüstlüğün aksine, akademik sahtekârlık, bir kişinin kendi çalışması olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu iddia ettiği, ancak gerçekte durumun böyle olmadığı bir akademik çalışmayı sunma girişimidir. Yazar, çalışmasında başkaları tarafından hangi katkıların gerçekten yapıldığını belirtmezse, bilgiyi saklayarak yalan söylemekle suçlanır.

İntihal suçu için nereye şikayet edilir?

Ancak 5846 sayılı Kanuna göre intihal, mahkemelerde kovuşturulabilen bir suçtur. İntihal şikâyetinin kabul edilebilmesi için hak sahipleri veya mensup oldukları meslek kuruluşlarının haklarını ispat eden belgeleri ve diğer delilleri Cumhuriyet Savcılığına sunmaları gerekmektedir.

Bilimsel araştırmada destek belirtmeme ne demek?

Destek alındığına dair bir işaret yok: Desteklenen araştırmanın sonuçlarını içeren sunum ve yayınlarda, destekleyen kurum veya kuruluşun desteğine dair bir işaret yok.

Bilimsel araştırma yaparken bilimsel etiğe uygun davranmak için ne yapmalıyız?

Bilimsel araştırma yapılırken, yayın etiği ilkelerine uygun olarak adil ve özgün bir şekilde çalışmalar yapılmalıdır. Yukarıda açıklanan etik ihlallerinden kaçınılmalı ve bilimsel çalışma bir suçun kurucu unsuru değil, bireylerin ve toplumun yararına bir bilimsel ürün/araştırma olmalıdır.

Bilimsel etikte hangi durum kabul edilemez?

Bilimsel aldatmacanın iki biçimi vardır ve her ikisi de eşit derecede tehlikeli ve etik açıdan kabul edilemezdir [1-2]: Bilimsel ihmal/özensiz araştırma.

Bilimsel araştırmalarda etiğin temel prensipleri nelerdir?

Etiğe çeşitli yaklaşımlar olsa da, etiğin incelenmesinde farklı şekillerde uygulanan dört yaygın olarak kabul görmüş felsefi ilke vardır. Bunlar; özerklik ve insan onuruna saygı, zarar vermeme, iyilikseverlik ve adalettir.

Bilimsel araştırmalarda etik dışı davranışlar nelerdir?

Bilimsel araştırmalarda etik olmayan davranışlar nelerdir? İntihal… Sahtecilik… Yönlendirme (aldatma)… Çoğaltma… Paylaşım (kesme)… Haksız yazarlık.

Bilimsel araştırmalarda güvenilirlik nedir?

Görüş araştırmalarında, araştırmayı yürüten kurumlar sonuçların güvenilir olmasını isterken, bireyler de araştırmanın kendi görüşleriyle tutarlı olmasını isterler. Araştırma sonuçlarının güvenilirliği, hata payının sıfıra yakın olması anlamına gelir.

Bilimsel araştırmada haksız yazarlık nedir?

Kötüye kullanımlı yazarlık, bilimsel bir yayında yazarlık hakkı olmayan kişilerin isimlerinin listelenmesi ve yazarlık hakkı olan kişilerin de yazar listesinde yer almaması durumunda ortaya çıkar.

Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı davranışlar nelerdir örneklerle açıklayınız?

Kullanılmayan malzeme, araç-gereç ve yöntemler kullanılmış gibi sunulur; araştırma veya uygulamanın yöntem ve sonuçları bilerek değiştirilir; araştırma hipoteziyle uyuşmayan veriler dışarıda bırakılır; araştırma ve uygulamanın niteliğini düşürecek şekilde olduğu gibi sunulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir